7 rád ako postupovať pri zariaďovaní modernej kuchyne

7 rád ako postupovať pri zariaďovaní modernej kuchyne

Pri rekonštrukcii alebo pri novostavbách je kuchyňa najdôležitejšou časťou vášho nového domova. Pri jej zariaďovaní sa za posledné roky zmenilo veľmi veľa. Jednoduché skrinky s búchajúcimi dvierkami a so zásuvkami, ktoré sa pravidelne zasekávali zmizli a kuchyňa sa zmenila na miesto plné technických vychytávok a pomocníkov na každý deň.  Pozrime sa teda spolu na to, na čo si treba dať pozor a na čo sa v kuchynskom štúdiu opýtať.  

Stanovte si rozpočet

A zároveň si odložte 20% z tejto sumy bokom. V momente, keď začnete objavovať svet moderných kuchynských vychytávok, oddeľovačov, led svetiel a podsvietení, bude sa vám hodiť. O rozpočte hovorte otvorene. Takto vám už pri návrhu dokážu profesionáli z kuchynského štúdia navrhnúť kuchyňu, ktorú si môžete dovoliť „bezbolestne“.

Kvalitná pracovná doska

Postará sa o životnosť vašej kuchyne, a preto musí byť poriadne odolná. Každý deň bude totiž ťažko skúšaná horúcimi hrncami, nožmi a viac i menej agresívnou špinou. Aj pozadie za pracovnou doskou je dôležité. Malo by byť odolné, ľahko sa udržiavať a samozrejme farebne a štýlovo ladiť so zvyškom kuchyne.

Trendy alebo nadčasovosť?

Váš vkus sa s rokmi môže zmeniť, no trendy sa menia oveľa rýchlejšie. Ten súčasný diktuje tmavé farby a ostrý farebný kontrast. Nadčasová je zase sivá farba, využívanie prírodných materiálov a dostatok svetelných zdrojov. Ak sa chcete vo svojej kuchyni cítiť dobre čo najdlhšie, stavte na svoj inštinkt a menej podliehajte trendom. Ako na to?

Návrh nechajte na profesionálov

Sedaciu súpravu alebo koberec si môžete vybrať aj sami. Kuchyňa a jej plánovanie je ale tvrdší oriešok. Vytvára sa podľa trojuholníka, ktorého vrcholmi sú tri zóny. Zóna varenia, umývania a chladenia. Teda chladnička, sporák a drez by mali byť blízko seba, aby ste v kuchyni nenachodili kilometre, kým navaríte večeru.

Pracovný priestor

Ďalším dôvodom, prečo si nechať kuchyňu navrhnúť, je zachovanie dostatočne veľkého pracovného priestoru. Kávovar, mikrovlnná rúra, rýchlovarná kanvica, hriankovač, odšťavovač a množstvo iných kuchynských pomocníkov zaberá miesto na pracovnej doske aj v poličkách a skrinkách. Veľmi ľahko by sa tak mohlo stať, že by vám na prácu a prípravu jedla neostalo miesto.

Osvetlenie

Extra svetlo si doprajte nad pracovnú dosku a to tak, aby ste si vlastným telom netienili. Svetlo navodzuje rôzne druhy nálad. Pri príprave jedla ho budete potrebovať dostatok a menej zase počas romantickej večere.

Moderné komponenty

V minulosti bola kuchyňa hlavne o farbe dvierok. Dnes je to o množstve detailov a vybavení. Najmä vnútorné vybavenie skriniek a zásuviek poteší každú gazdinku, ktorá šéfuje v menšej kuchyni. Rôzne typy vnútorných zásuviek, predeľovačov, spomaľovače zatvárania dvierok, zásuviek či automatické osvetlenie vnútorných priestorov skriniek.

Rozhodnúť sa môžete pre obľúbený tvar L alebo dokonca U. Veď kuchyňa je husto zariadeným priestorom, kde sa využíva každý kúsok voľného miesta. Myslite na to, že pri jej zariaďovaní vás často zlákajú milé šáločky, medené panvice či stojany na ovocie a zeleninu. Aj keď odolávať nemusíte vždy, myslite na to, že vám musí zostať dostatok miesta na varenie.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy