Ekológia interiérového dizajnu

Ekologický prístup sa stal veľmi dôležitým aj v interiérovom dizajne. Aj my v Ekome robíme dizajn s ohľadom na životné prostredie. Udržateľné postupy umožňujú majiteľom domov znížiť svoju ekologickú stopu a zároveň začleniť do svojho priestoru prvky dizajnu, ktoré neškodia prírode. Ako dosiahnuť ekologický interiérový dizajn?

Vyberte si materiály šetrné k životnému prostrediu

Aj dekoratívne prvky zohrávajú podstatnú úlohu pri vytváraní zdravšej planéty. Ak chceme začleniť do dizajnu ekológiu, vyberáme prvky, ktoré sú vyrobené s ohľadom na životné prostredie, a spolupracujeme so značkami, pre ktoré je udržateľnosť a zelené myslenie na prvom mieste. Hľadajte nábytok, podlahové krytiny a ostatné prvky dizajnu, ktoré sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov a v ideálnom prípade, ak je možné materiál ďalej recyklovať.

Naše obľúbené ekologické materiály:

  • rekultivované drevo – stodolové drevo alebo zvetrané drevo;
  • bambus – všestranná “tráva” s vysokým pomerom pevnosti a hmotnosti;
  • recyklovaný kov – kovový šrot znižuje znečistenie a šetrí energiu;
  • bio-sklo – biologicky odbúrateľná látka pre rôzne aplikácie;
  • korok – zelený materiál známy vysokou udržateľnosťou a recyklovateľnosťou;
  • recyklovaný plast – opätovné použitie odpadového plastu znižuje znečistenie vody;
  • jutové vlákna – cenovo dostupné prírodné vlákno používané na výrobu vrecoviny, vreca a hessianu.

Vyberte povrchovú úpravu šetrnú k životnému prostrediu

Farba alebo lak, ktorý dodáva trochu lesku, tiež zohráva úlohu v udržateľnosti. Pri ohľade na ekológiu budete chcieť povrchové úpravy, ktoré majú znížené hladiny prchavých organických zlúčenín. Prchavé organické zlúčeniny, ktoré sú prvkom v mnohých farbách, sa vyparujú pri izbovej teplote v procese uvoľňovania plynov, ktorý môže trvať niekoľko týždňov. Mnohé povrchové úpravy tiež obsahujú biocídy, fungicídy a pigmenty, ktoré môžu rovnako poškodzovať životné prostredie.

Ak chcete znížiť svoju ekologickú stopu, pamätajte na tieto povrchové úpravy šetrné k životnému prostrediu:

  • netoxický náter
  • povrchová úprava s „nízkym obsahom VOC“
  • nízke biocídne farby
  • mliečna farba
  • vodou riediteľné farby, moridlá a tmely
  • latexová farba.

Možnosti ekologického osvetlenia

Každý interiérový dizajnér vie, že vzhľad domova nevytvára len nábytok. Náladu priestoru ovplyvňuje aj osvetlenie. Tu je tiež potrebné nájsť varianty šetrné k životnému prostrediu. Preto vyberáme energeticky úsporné LED žiarovky. Tieto žiarovky majú pre našu planétu svetlú budúcnosť. LED žiarovky spotrebujú v priemere o 75 percent menej energie ako klasické žiarovky a vydržia 25-krát dlhšie.

To, že máte LED žiarovku, neznamená, že musíte meniť zdroj osvetlenia. Stále si môžete ponechať svoj elegantný starožitný luster, ktorý dokonale dopĺňa dizajn. Len bude svietiť ekologickejším spôsobom.

Recyklujte minulosť

Či už ste starožitný nadšenec, alebo sa vám iba podarilo zdediť pár kúskov po svojich príbuzných, používanie starožitného nábytku je skvelý spôsob, ako byť viac ekologický. Nielenže sa vyhnete nákupu úplne nového nábytku a ušetríte, ale dať nový život starému nábytku znamená znižovať odpad. Starý nábytok je často oveľa kvalitnejší ako nový, sériovo vyrábaný z komerčného reťazca. Šikovný dizajnér vám pomôže nábytok začleniť u vás doma a s trochou fantázie dokážete starý nábytok prerobiť. Niekedy stačí iba nový náter.

Bioetanol – alternatívny zdroj paliva, ktorý znižuje škodlivé emisie

Krby poháňané bioetanolom tiež patria k ekologickému dizajnu. Táto forma paliva je rozpustná vo vode, netoxická a rýchlo biologicky odbúrateľná. Je to ekologickejšia možnosť ako benzín, pretože do ovzdušia uvoľňuje podstatne menej oxidu uhličitého. Navyše, nepálite žiadne drevo.

A nakoniec. Pozrite sa aj na svoje spotrebiče. 10-ročná chladnička alebo práčka môže byť veľmi nešetrná k spotrebe energií. Výmena starých, energeticky náročných spotrebičov za ekologické modely je dobrý spôsob, ako znížiť celkovú spotrebu energie a šetriť životné prostredie.

Vytvorenie trvalo udržateľného domu si vyžaduje pozornosť venovanú detailom a znalosť ekologických postupov. Dizajnéri Ekoma sú v eko dizajne ako doma a radi vám pomôžu. Kontaktujte nás.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy