Ekologické materiály v interiéri

Keď si ľudia vybavia ekologicky zamerané domácnosti, väčšinou si predstavia solárne panely, zníženie využívania elektriny alebo šetrenie vody. Samozrejme, toto všetko sú dôležité faktory udržateľného životného štýlu. Netreba však zabúdať aj na dekoratívne prvky či vybavenie interiéru, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri vytváraní zdravšej planéty. Medzi udržateľné materiály do interiéru patria nasledujúce.

Recyklované drevo

Kúpa nového dreveného materiálu si vyžaduje vypilovanie stromov, čo nie je udržateľné. Naopak, recyklované drevo, kedy využívame starší materiál, je ekologickejšia alternatíva. Drevo je takisto aj vynikajúci udržateľný materiál na podlahy.

Bambus

Tento materiál je veľmi podobný drevu, avšak je jeho udržateľnejšou alternatívou. Bambus je viac podobný tráve ako stromu. Je to jedna z najrýchlejšie rastúcich rastlín na svete. V porovnaní so stromami vyrastie v priemere za štyri roky. Vyžaduje si aj minimum pesticídov a hnojív, čo ho robí ekologickejším.

Recyklované kovy

Kovové prvky vytvárajú industriálny dizajn a dajú sa opakovane recyklovať bez zmeny vlastností.

Biosklo

Materiál vyrobený z roztaveného skla je skvelou voľbou pre rôzne doplnky do interiéru.

Korok

Korková podlaha je čoraz obľúbenejšia najmä z dôvodu, že skvele nahrádza tú drevenú. Niektoré sú dokonca vyrobené čisto z korkových zátok z vína. Korok je výborným udržateľným materiálom, keďže sa získava z kôry a nepoškodí sa tým celý strom.

Recyklované plasty

Koberce do interiéru či exteriéru je možné vyrábať z recyklovaných plastov. Obľúbenou formou recyklovaného plastu je polyetylén, z ktorého sa vyrába nábytok.

Vlákno z juty

Silný a hrubý materiál sa získava z rastliny juta, ktorá rýchlo rastie, a to ju robí obnoviteľnou. Obľúbeným doplnkom z tohto materiálu sú koberce, ktoré sú hrubé a odolné.

Slama

Slama je výborný materiál, ktorý je obnoviteľný, a na jeho produkciu je potrebné minimum energie.

Hemplime

Materiál kombinovaný z konope, vápna a vody. Vytvára betónový materiál, ktorý je silný, odolný, pružný a nie je náchylný na plesne.

V konečnom dôsledku ide len o efektívne využívanie a výber materiálov. Určite sa oplatí vybrať si udržateľnejšiu alternatívu.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy