Interiérový dizajn: Top trendy interiérového dizajnu na rok 2020

Interiérový dizajn: Top trendy interiérového dizajnu na rok 2020

V predchádzajúcich rokoch sme videli, že v interiérovom dizajne prevládal minimalizmus, prísne tvary a dokonalé zladenie. No prvé lastovičky z dielní svetových interiérových dizajnérov prezrádzajú, že rok 2020 nám prinesie kreatívne, odvážne a do istej miery aj hravé riešenia. Väčšina z nich predpokladá, že sa späť vrátia živé farby, zaujímavé tvary, materiály a doplnky, ktoré ozvláštnia strnulý priestor.

Varíte vo svojej kuchyni alebo v nej aj žijete?

Trendom, ktorý sledujeme v posledných rokoch a ktorý sa nechystá odísť ani v roku 2020, je otvorenie kuchyne. Táto miestnosť už nie je viac obmedzená len na varenie a izoláciu prípravy jedla na jedno miesto. Je to spoločný priestor, srdce každého domova, spôsob, ako spájame prácu a zábavu do jednej miestnosti. Otvorená kuchyňa je súčasťou našich domácností, ale stále častejšie sa využíva aj v prípade reštaurácií, väčších, menších, viac či menej formálnych.

Abstraktná energia

Sú to práve tie zaujímavé a hravé riešenia, ktoré sa k nám v roku 2020 budú chcieť dostať. Nebudú to ale lacné plastové dekorácie zo 70. či 80. rokov. Interiéroví dizajnéri budujú miestnosti pomocou kvalitného nábytku a doplnkov, ktoré kombinujú pestrosť aj jemnosť zamatu. Tieto kombinácie prinášajú so sebou aj kúsok nostalgie a umenia, kde predtým vládla dokonalosť a vážnosť.

Zeleň a zodpovedný prístup

V roku 2020, podobne ako po minulé roky, sa do popredia dostáva zodpovedný prístup k prírode a ekologickejšie a udržateľnejšie iniciatívy, ktoré zaručujú krásu a štýl. Všetko ale moderným a bezpečným spôsobom. V ďalších rokoch sa budú stále častejšie objavovať experimenty dizajnérov, ktorí budú využívať recykláciu a alternatívne technológie pri výrobe nábytku a bytových doplnkov. Mnohí dizajnéri už používajú zvyšky materiálov alebo časti, ktoré by bežný človek považoval za odpad. Vytvárajú tak nápadité prvky, ktoré sa skvele hodia do konceptu interiérové dizajnu na rok 2020.

Apropo zeleň…

Prírodné materiály nám po období hladkých a zladených plôch začali chýbať. Do interiéru teda prenášame viac zelene, dreva aj kameňa. Vraciame sa k prírode, k tomu, čo sme doposiaľ zanedbávali.

Oblúky, mini, maxi a textúry

Trendy v nábytku na rok 2020 sa ohýbajú. A to doslova. Nábytok má oblé tvary, sedacie súpravy nekopírujú rohy miestností, ale zjemňujú ich svojimi oblúkmi. A aj keď jednofarebné kreslá a sedačky sú stále in, ozdobiť ich môžete mini a maxi tvarmi, ktoré vložíte do vankúšov alebo iných doplnkov. Veľmi populárne sú aj rôzne druhy textúr a zamat.

Urban štýl pre 2020

Významnou témou pre dizajnérov sú zmeny v mestskom živote. Zvyšujúca sa dynamika životného štýlu vyžaduje rovnaké vlastnosti aj od interiéru. Digitalizácia a flexibilná pracovaná doba sú dnes samozrejmosťou a stále viac ľudí pracuje z domu. Kancelársky nábytok sa preto presúva aj do kútov obývacích izieb a do domácich pracovní. Náš domov sa tak stáva akýmsi hybridom a musí naraz spĺňať viacero účelov. Má byť miestom na oddych, zábavu, každodenné činnosti, prácu aj kreatívne inšpirácie.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy