Masívne drevo

Masívne drevo v interiéri

Pokiaľ ide o interiéry, drevo je klasickým a nadčasovým materiálom. Žiadny materiál nie je taký všestranný a obľúbený ako drevo. Interiérový dizajn z dreva predstavuje všetky štýly – od rustikálnych a historických až po moderné a súčasné. Poďme sa pozrieť na benefity, ktoré drevo v interiéri ponúka, a zároveň na možnosti, ako môžete masívne drevo použiť vo svojom interiéri.

Ako použiť masívne drevo v interiéri?

Každý druh dreva má svoj vlastný vzhľad a prednosti. Je to dokonalý materiál na dekoráciu interiéru. Drevo sa dá v interiéri využiť rôznymi spôsobmi.

Drevené podlahy

Parketová podlaha dodáva vášmu domovu nádych luxusu a extra teplo. Na parkety sa zvyčajne používajú dubové dosky, ktoré sú ošetrené lakom alebo olejom. Dosky sa dodávajú v rôznych hrúbkach, dĺžkach a šírkach. Dostupné sú aj špeciálne tvary, ako napríklad vzor rybej kosti alebo mozaika. Parkety sú nadčasová klasika, ktorá nikdy neomrzí a navyše dokáže zvýšiť cenu nehnuteľnosti.

Obloženie stien

Obloženie stien drevom dokáže úplne zmeniť atmosféru miestnosti a nahradiť akékoľvek dekorácie. Pre mnohých ľudí znie obloženie trochu staromódne, ale drevený obklad stien môže byť krásny aj dnes. Môže mať naozaj rôzny tvar a aj výsledný vzor – záleží, aké drevo  použijete, ako bude napílené a akú bude mať finálnu úpravu. Od tenkých dosiek po okrúhle tvary. Obloženie je obzvlášť úžasné vo vidieckych interiéroch, no nestratí sa ani v modernom štýle.

Drevená deliaca stena

Drevo je ideálne na vytvorenie deliacej steny. Na oddelenie obývacej izby a jedálne môžete použiť zvislé dosky vzdialené od seba niekoľko centimetrov. To vám umožní vytvoriť trochu súkromia a zároveň zachovať kontakt medzi oboma oblasťami.

Drevené stropy

V starších domoch bolo prvé poschodie podopreté ťažkými drevenými trámami. Odhaľte a priznajte tieto trámy v interiéri. Myslíte si, že drevený strop funguje len v klasickom interiéri? Vôbec nie. Existujú aj riešenia pre moderný štýl. Drevo môžete natrieť na zaujímavú farbu. Šikovný dizajnér vám poradí, ako trámy začleniť do vášho štýlu interiéru. Ak má váš dom trámy, máte poklad – neskrývajte ho.

Dvere a schody

Pokiaľ nepoužívate sklo, vnútorné dvere sú zvyčajne vyrobené z dreva. Trendom sú stodolové dvere z masívu. No dvere môžu mať rôzne úpravy a podoby. To platí aj pre schody. Drevené schodisko je veľmi pekné a nenáročné na údržbu a s trochou farby môže byť vaše staré schodisko štýlovým unikátom.

Nábytok

Nábytok z masívneho dreva je rovnako ako parkety nadčasová záležitosť. Je to často veľká investícia, no pri troche starostlivosti vám vydrží desaťročia a je možné, že ho po vás budú dediť vaše vnúčatá. Jedálenský stôl, pracovný stôl, stoličky, skrine, príborníky, rám postele, skrinky na nápoje atď. Môžete si vybrať jeden kúsok, ktorý doplní váš interiér. Masívne drevo si dobre rozumie aj s inými materiálmi, napríklad aj s modernými kovmi. Nebojte sa toho.

Dekorácia

No a samozrejme, drevo sa dá do interiéru začleniť ako dekorácia. Na výber sú tisíce, možno milióny drevených dekoračných predmetov. Pre každého je tu niečo: drevené misky, stojany na klobúky, svietniky na čajové sviečky, fotorámiky…

Je to neuveriteľný materiál, ktorý sa dá celkom pohodlne použiť vo všetkých aplikáciách interiérového dizajnu. Aké výhody má využitie dreva vo vašom interiéri?

  • Drevo je obnoviteľný zdroj a je lepšie pre životné prostredie, než akýkoľvlek iný materiál.
  • Pretože drevo je prírodný materiál a pretože absorbuje a ukladá CO2, je vlastne uhlíkovo neutrálne. Takže, ak ste niekto, kto si váži vplyv, ktorý majú na planétu, čím viac dreva použijete, tým lepšie.
  • Prirodzené, nedokonalé textúry dreva tiež spôsobujú, že je oveľa jedinečnejšie ako betón a kov v interiéri.
  • Drevo je akusticky zdravé – izoluje zvuk rovnako dobre, ako izoluje teplo.
  • Drevo je prekvapivo odolné. Je to vďaka svojim neuveriteľným mechanickým vlastnostiam. Pri správnom zaobchádzaní vám vydrží stovky rokov.

Na atmosfére, ktoré drevo vnáša do interiéru, je niečo celkom magické. Ak teda chcete navrhnúť (alebo prerobiť) svoj priestor, naši interiéroví dizajnéri v Ekome vám pomôžu. Kontaktujte nás.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy