Návrh kuchynskej linky

Návrh kuchynskej linky, ktorá sa jednoducho čistí

Kuchyňa je srdcom domova a jednou z najnáročnejších miestností v dome, pokiaľ ide o čistenie. Musíte sa vysporiadať s omrvinkami, dymom, mastnotou, špinou, prachom, škvrnami, rozliatymi tekutinami a podobne. Existujú však spôsoby, ako pristupovať k návrhu kuchyne, ktorá vám uľahčí údržbu. Máme pre vás praktické tipy.

1. Osvetlenie držte ďalej od sporáka

Mastnota a špina vznikajú pri varení a všetko, čo visí v blízkosti sporáka, zhromaždí túto mastnotu a špinu na svojom povrchu. Na osvetlenie v blízkosti sporáka použite zapustené svetlá alebo svetlá integrované do odsávača pár. Môžete do kuchyne pridať aj lustre, ale držte ich niekoľko metrov od sporáka, napríklad nad kuchynským ostrovčekom, v raňajkovom kútiku alebo nad umývadlom.

2. Skrinky až po strop

Aby ste nemuseli utierať povrchy nad hornými skrinkami, kde sa môže hromadiť veľa prachu a špiny, dajte si vyrobiť skrinky až po strop. Alebo ak máte dostatok úložného priestoru v spodnej skrinke a v špajzi, navrhnite si kuchyňu bez horných skriniek. Prídete síce o nejaký úložný priestor, ale vaša kuchyňa vďaka tomu pôsobí otvorene, vzdušne a nebudete musieť riešiť mastný prach navrchu.

3. Umiestnite odpadkový kôš blízko umývadla

Odpadkový kôš v skrinke blízko drezu a umývačky riadu vám umožní pohodlne zoškrabať taniere pred umývaním riadu. Ak máte priestor, umiestnite odpadkový kôš vedľa umývadla, ale nie priamo pod umývadlo. Takto môže jedna osoba škrabať a skladať riad, zatiaľ čo druhá osoba môže stáť pri umývadle a umývať riad alebo plniť umývačku.

4. Zástena bez špár

Striekance na zástene bez špár sa ľahšie utierajú. Vyberte hladké povrchy, ktoré možno rýchlo utrieť handrou alebo špongiou. Buďte opatrní pri použití mramoru na zástene, pretože je obzvlášť porézny a môže byť ľahko zafarbený striekancom paradajkovej omáčky alebo vínom. Riešením môže byť aj umývateľná farba. Ak chcete dlaždice, zvážte veľkoformátové dlaždice, ktoré budú mať menej škár.

5. Ak môžete, vyberte si indukčnú varnú dosku

Povrch indukčnej varnej dosky je plochý a hladký, bez ťažko čistiteľných mriežok a zapustených plôch, aké nájdete pri plynovej varnej doske. Čistenie indukčnej varnej dosky je také jednoduché ako utieranie hladkej dosky.

6. Skrinky s minimálnymi detailmi

Skrinky s korunovou lištou, konzolami a ozdobnými nohami môžu vyzerať skvele v tradičnejšej kuchyni, ale určite budete mať viac plôch na čistenie. Vyberte si hladké skrinky bez detailov.

7. Bezúdržbové pracovné dosky

Dnes existuje viac možností neporéznych pracovných dosiek odolných voči škvrnám ako kedykoľvek predtým. Dajú sa ľahko utrieť a vždy vyzerajú dobre. Kremeň je pravdepodobne najobľúbenejšou voľbou.

8. Minimalizujte otvorené police

Dokonale štylizované otvorené police vyzerajú krásne a sú veľmi obľúbené, ale môžu byť náročné na údržbu, pretože sú to otvorené miesta, kde sa môže usadzovať prach, olej a špina. A aby vyzerali pekne, musia byť upravené a udržiavané. Prach a nečistoty sa nebudú usádzať len na samotných policiach, ale aj na akomkoľvek riade, pohároch či čomkoľvek inom, čo na otvorené police položíte…

9. Vyberte si podlahu, ktorá nie je ani príliš svetlá, ani príliš tmavá

Na veľmi svetlej aj veľmi tmavej podlahe môžu byť omrvinky, prach, stopy, škvrny, šmuhy a fľaky. Vyberte si stredne farebnú podlahu, ktorá dokáže lepšie skryť špinu, keď nebudete mať možnosť pozametať a utrieť.

10. Vyhnite sa vysoko lešteným vodovodným batériám

Leštené, lesklé chrómové, niklové a nerezové vodovodné batérie zachytávajú odtlačky prstov a tvoria sa na nich škvrny od vody oveľa viac ako na iných materiáloch. Zvážte matnú čiernu, olejom natretý bronz, saténový bronz, mosadz alebo brúsený nikel.

Veríme, že vám naše tipy pomôžu. Ak potrebujete poradiť s návrhom ľahko údržbovej kuchyne, kontaktujte nás.

 

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy