Návrh kuchynskej linky

Návrh kuchynskej linky – na čo treba myslieť pri plánovaní novej kuchyne?

Kuchyňa je srdcom domova. Už dávno nie je len miestom na prípravu a jedenie jedla, ale aj priestorom na oddych a stretnutia celej rodiny. Pri navrhovaní kuchyne by sa preto mali najskôr zohľadniť možnosti využitia priestoru a funkčnosť dizajnu. V kuchyni by sa nemalo pracovať, v kuchyni by sa malo žiť.

Existuje mnoho spôsobov, ako pristupovať k návrhu kuchyne. Či už si kuchyňu navrhujete svojpomocne, alebo ju navrhujete v spolupráci s odborníkom, je treba myslieť na niekoľko dôležitých vecí. Pripravili sme pre vás užitočný zoznam bodov, na ktoré treba myslieť pred oslovením dizajnéra.

 

1. Inšpirácia dizajnu novej kuchyne

Pripravte si náladovú tabuľu skoro, aby ste sa rozhodli, akú atmosféru a materiály chcete mať vo svojej kuchyni. Skvelými pomocníkmi sú Pinterest, Instagram alebo jednoducho Google. Pripravte si súbor fotiek kuchýň, ktoré sa vám páčia. Inšpirácia pomôže vám, aj vášmu architektovi.

2. Premyslite si usporiadanie

Zvyčajne je vhodné najskôr navrhnúť usporiadanie, až potom riešiť dizajn a samotné zariadenie. Aký typ usporiadania chcete mať v kuchyni? To závisí od osobných preferencií a priestoru, s ktorým musíte pracovať.

Medzi bežné usporiadania kuchyne patrí:
● rozloženie s ostrovom alebo polostrovom,
● rozloženia v tvare L alebo U,
● otvorené rozloženie s linkou na jednej stene.

3. Spotrebiče

Na dizajn kuchyne maju vplyv aj spotrebiče. Popremýšľajte, aké spotrebiče chcete mať vo svojej kuchyni. Väčšie spotrebiče budú vo vašej kuchyni vyžadovať vyhradený priestor, nezabudnite však myslieť aj na priestor, ktorý zaberú menšie spotrebiče, ako napríklad kávovar alebo mixér.

4. Úložný priestor

Pri navrhovaní rozloženia a umiestnenia spotrebičov nezabudnite naplánovať dostatok úložného priestoru a skrinky na všetky potraviny a kuchynské potreby.

Kuchyňa môže byť preplnená, ale efektívny dizajn nájde spôsob, ako všetko usporiadať.

5. Pravidlo zlatého trojuholníka

Nezabudnite na pravidlo „zlatého trojuholníka“. Toto pravidlo vám pomôže prakticky rozmiestniť zariadenie kuchyne a uľahčí vám pohyb v nej. Čo to znamená? Pri návrhu udržujte súvisiace oblasti a zariadenia v ľahkom dosahu navzájom. Napríklad: Umiestnite umývačku riadu, umývadlo a skrinku s riadom blízko seba, pretože medzi nimi budete presúvať veľa riadu.

 

6. Osvetlenie

Myslite aj na osvetlenie v kuchyni. Nezabudnite na umiestnenie okien a podľa toho doplňte svetlá. Je dôležité, aby ste pri varení alebo príprave jedla videli, čo robíte.

7. Dizajn

Až keď máte premyslené všetky praktické veci okolo zariadenia kuchyne, prichádza rad na štýl kuchyne a doplnky.

My v Ekome rozumieme stresu z návrhu novej kuchyne. Plánovanie kuchyne je malá veda, ale nebojte sa, sme tu pre vás a radi vám s návrhom kuchyne pomôžeme.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy