Optické presvetlenie tmavých priestorov

Optické presvetlenie tmavých priestorov

Prísť na nápad, ako presvetliť tmavú a ponurú miestnosť, vie byť výzva. Platí to najmä vtedy, pokiaľ je miestnosť bez väčších okien, ktoré by umožnili vstup prirodzeného svetla. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako prejasniť miestnosť.

1.  Umiestnite zrkadlo oproti zdroju svetla

Táto rada je niekoľko rokov stará. Avšak, dôležité je správne umiestnenie zrkadla, aby ste čo najviac využili jeho schopnosť odrážať svetlo. Podobný účinok môže mať aj umiestnenie svetiel do blízkosti zrkadla.

2.  Svetielka, sviečky a rôzne zdroje svetla

Pokiaľ túžite po príjemnom, nie príliš silnom svetle, skúste použiť rôzne svetielka na šnúre, prípadne viacero sviečok. Nielenže pridajú svetlo vašej miestnosti, ale aj navodia príjemnú až priam ukľudňujúcu atmosféru.

3.  Svetlý nábytok

Štýlová sedačka bielej či krémovej farby vám opticky presvetlí obývačku. Svetlé farby ako krémová, béžová či biela vedia miestnosť rozžiariť, ale aj opticky zväčšiť.

4.  Svetlé koberce, podlahy

Veľké koberce vedia nielen príjemne vyplniť priestor a dodať jemnosť do interiéru, ale ho aj presvetliť. Hlavne v prípade výberu svetlých odtieňov.

5.  Biele steny

Biele steny tmavších miestností sú jednoznačne najúčinnejšou metódou, ako ich rozjasniť. Biela farba zo stien sa odráža do priestoru, kedy ho opticky zosvetľuje.

6.  Dôkladne vyčistite okná

Toto je očividný, ale často ignorovaný tip. Na oknách sa zachytáva prach a rôzne nečistoty, ktoré bránia prenikaniu prirodzeného svetla. Po dôkladnom vyčistení môžete spozorovať očividnú zmenu.

7.  Svetlé závesy

Výber svetlých záclon na oboch stranách okna vám dopomôže vytvoriť optické zosvetlenie miestnosti.

8.  Minimalistické zariadenie miestnosti

Zariadenie už aj tak pochmúrnej miestnosti nadmerne veľkým nábytkom, ktorý vytvára tiene, vedie k jej stmaveniu. Aby ste sa tomu vyhli, zvoľte radšej nábytok, ktorý je nižší.

9.  Nepreháňajte to s dekoráciami na stenách

Množstvo plagátov, obrazov či fotografií nevytvára svieži pocit. Čím menej dekorácií na stene, tým viac môžete využiť odrážanie svetla od stien.

10.  Nasmerujte svetlá na steny alebo strop

Namiesto osvetlenia všetkých možných strán skúste nasmerovať svetlo na steny a strop. Vytvorí to v izbe príjemnú atmosféru a navodí pocit priestoru.

Naučiť sa, ako osvetliť tmavú miestnosť, môže byť výzvou. Avšak, nie vždy to tak je. Nie vždy ste obmedzení len na pridanie zrkadiel či bielej farby na každý kus nábytku. Nechajte sa viesť svojou kreativitou a vynaliezavosťou. A ak si neviete rady, kontaktujte nás.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy