návrh exteriéru

Plánujete zmeniť svoj exteriér? Začnite už teraz!

To, čo v ľuďoch zanechá prvý dojem a čo uvidia ako prvé, je práve exteriér domu. Ak plánujete prerábať, najlepší čas začať je teraz – v zime. Začnite tým, že si premyslíte, čo od návrhu dizajnéra očakávate. Pripravili sme pre vás 5 hlavných bodov, čo si premyslieť pred návrhom exteriéru.

Cieľ projektu

Stanovenie si cieľov pre váš projekt je prvou a najzásadnejšou vecou. Pomôže vám naplniť vaše očakávania a uľahčí vám prácu.

Geografická poloha a klíma

Je mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť dizajn exteriéru. Topografia či prístup k pozemku zohrávajú veľkú úlohu. Solárna orientácia a vegetácia ovplyvňujú to, ako umiestňovať určité prvky dizajnu. V neposlednom rade výhľady, súkromie a bezpečnosť majú taktiež obrovský vplyv.

Konštrukčné charakteristiky vášho dizajnu závisia aj od klimatického pásma či poveternostných podmienok. Ako príklad sú hrubšie a lepšie tesniace okná v chladnejšom podnebí a väčšie francúzske okná v teplejšom podnebí.

Miesto usmernenia

Usmernenie, ktoré má každá lokalita, vám môže predurčiť to, ako musí vyzerať predná stena domu, akú maximálnu hmotnosť môže stavba mať, výška a sklon strechy. V niektorých prípadoch sú predpísané dokonca aj materiály na stavbu.

Plán domu

Kľúčovým bodom je plán domu navrhovať zároveň aj s exteriérom. Je to dôležité najmä preto, aby ste už na pláne videli, či určité prvky exteriéru ladia s interiérom a či celkový výzor pozemku robí pôsobí dobre.

Základné architektonické zásady

Často sa hovorí, že dobrý dizajn je neviditeľný. A len pokiaľ sa urobí zle, všimneme si ho. Je to práve preto, že dobrý dizajn je ľahké pochopiť a pôsobí prirodzene.

Stručne si vysvetlíme jednotlivé zásady:

Rovnováha – alebo inak povedané, vizuálny vzťah medzi jednotlivými prvkami dizajnu (usporiadanie, veľkosti, tvary).

Škála – napríklad veľkosť domu v porovnaní s okolitými domami alebo veľkosť pozemku. Treba vždy pamätať na referenčný štandard – ľudská postava.

Podiel – úzko súvisí so škálou a rovnováhou. Určuje, ako by mali byť určitý prvok či celá stavba veľké. Všetko musí dokopy vytvárať harmóniu.

Rytmus – opakované použitie určitých prvkov, aspoň troch, na vytvorenie určitého štýlu. Rovnaké okná, striedanie materiálov.

Pri správnom uplatnení všetkých bodov sú výsledky architektúry naozaj harmonické a nadčasové. Naši experti majú tieto zásady vždy na pamäti. Objednajte si návrh exteriéru čo najskôr a budete si môcť užívať nové prostredie už túto sezónu.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy