príjemné pracovné prostredie v kancelárii

Vytvorte príjemné pracovné prostredie v kancelárii

Po rokoch pandémie a home office sa zamestnanci pomaly vracajú do kancelárií a trávia v nich čoraz viac svojho pracovného času. Príjemné pracovné prostredie je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Upravte svoje kancelárie tak, aby sa vaši zamestnanci jednoducho cítili dobre – oplatia vám to pracovnými výsledkami.

1. Ponúknite priestor pre individualitu

Ľudia považujú za dôležité, aby na svojom pracovisku mohli prejaviť svoju individualitu. Vidieť to aj v otvorených kanceláriách. Mnoho ľudí si postupne si vytvára vlastné prostredie s osobnými predmetmi a fotkou detí. Individuálne upravené prostredie im pomáha cítiť sa dobre, pohodlne a bezpečne. Ponúknite im na to príležitosť. Opýtajte sa každého zamestnanca, čo by ho potešilo. Nakúpte im prázdne rámiky na fotky, nechajte ich vybrať si svoj hrnček či zakladač. Už malé drobnosti prinesú veľké zmeny.

2. Vytvorte pohodlné pracovisko

Pohodlné pracovisko pomáha zamestnancom dostať sa do lepšieho pracovného flow a budú pracovať efektívnejšie. Zabezpečte každému z nich dobre fungujúcu techniku, ergonomické stoličky a dostatočne veľké pracovné stoly. Snažte sa, aby zamestnanci mali dostatok (slnečného) svetla a čerstvého vzduchu. A že sa majú doslova kam hýbať. Aj oddychová miestnosť môže pomôcť.

3. Dobrá vnútorná klíma

Správna teplota, dostatok svetla (najlepšie prirodzeného) a dobrá kvalita vzduchu. Príjemná vnútorná klíma prispieva k pohode ľudí, väčšej spokojnosti s prácou a k vyššej produktivite práce. Výskumy ukazujú, že dobrá vnútorná klíma zvyšuje produktivitu o 10 až 15 %.

4. Osvetlenie

Dobré osvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré prispievajú k príjemnému pracovnému prostrediu. Veľké okná, ktoré prepúšťajú veľa prirodzeného denného svetla, sú, samozrejme, vhodnejšie ako malé okná s výhľadom na tehlové steny, no s budovou veľa neurobíte. Je dôležité zabezpečiť, aby prirodzené denné svetlo dopĺňalo dobré elektrické osvetlenie, aby boli kancelárie jasné a veselé cez deň aj vo večerných hodinách.

5. Rozprávajte sa so zamestnancami

Ako vytvoriť naozaj príjemné prostredie? Opýtajte sa samotných zamestnancov. Čo pre nich znamená dobré pracovné prostredie? A ako prežívajú situáciu teraz po pandémii? Takéto rozhovory sa v praxi dejú veľmi málo, no sú dôležitejšie, ako si myslíte. Preto je lepšie opýtať sa ľudí priamo. Napríklad tak, že sa to stane pravidelnou témou na pravidelných pracovných stretnutiach. Malé veci, ktoré spolu môžu znamenať veľký rozdiel.

V poslednom desaťročí si spoločnosti zriadili otvorené kancelárie. Otvorená kancelária zlepšuje vzájomnú komunikáciu a stimuluje spoluprácu. Zvýšilo by to aj kreativitu a produktivitu. Má to však aj druhú stránku: zamestnanci tiež zažívajú viac stresu, menej koncentrácie a menej motivácie. Tieto pocity umocňuje aj návrat z home office. Je čas kancelárie prerobiť na príjemné prostredie. Kontaktujte nás a naši dizajnéri vám ochotne pomôžu vylepšiť vaše kancelárie.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Kancelárske interiéry