obývacia izba s kuchyňou

Ako spojiť obývaciu izbu s kuchyňou?

Zamyslite sa. V ktorej časti domu trávite najviac času? Je štatisticky dokázané, že najviac času ľudia strávia v kuchyni či v obývačke. Nie je náhoda, že práve tieto dve miestnosti sa často spájajú do jednej. Kuchyňa je často umiestnená v samom srdci kompozície domu.

Vďaka (nielen) technologickému pokroku a dômyselným architektonickým riešeniam sa kuchyne stávajú ústredným prvkom dizajnového usporiadania, okolo ktorého sa točí každodenný život.

Myšlienka kuchyne s otvoreným konceptom nie je nič nezvyčajné najmä v novozariadených domoch či bytoch. Odstránenie bariéry medzi kuchyňou a obývacou izbou je veľmi praktické. Najčastejšie je kuchyňa s obývačkou spojená jedálenským stolom, ostrovčekom či kútom, ktoré kvázi rozdeľujú priestor, ale opticky sa zdá väčší a priestrannejší.

Kuchyňa v tvare L

Moderná kuchyňa v tvare písmena L je veľmi populárnym usporiadaním, najmä ak kuchyňa susedí s inými obytnými miestnosťami. Tento typ jednoduchej, ale efektívnej kuchynskej konfigurácie ponúka vynikajúci priestor nielen pre funkčné varenie, ale svojím otvoreným spojením prináša dynamiku aj pre spoločenské interakcie v domácnosti.

Najčastejšie sa kuchyňa oddeľuje kuchynským ostrovčekom alebo barom, ktorý je veľmi populárny ako u starších, tak i u mladších členov. Ponúka pohodlie, praktické rozdelenie priestoru a dostatok pracovných dosiek a skriniek na umiestnenie všetkých potrebných spotrebičov kuchyne – konfigurácia v tvare písmena L je dobrou klasickou voľbou.

Otvorená kuchyňa

Dispozícia otvorenej kuchyne je so svojou jednoduchosťou štruktúry, otvorenosťou a ľahkým pohybom v súčasnej dizajnérskej scéne celkom trendy. Prepojenie medzi priestormi kuchyne, jedálne a obývacej izby sa v dynamike moderného života ukazuje ako najpružnejšie, takže tento typ konfigurácie často používajú renomovaní dizajnéri a architekti.

Vo svojej podstate je eliminácia bariéry medzi spoločenskými priestormi a kuchyňami praktický ťah – jednoduchší pohyb – takpovediac jednoduchší život. Dobrou správou je, že takáto konfigurácia je úplne možná aj pre malé domy a mestské obydlia s obmedzeným priestorom.

Otvorená kuchyňa spojená s obývačkou je vynikajúci nápad pre všetky domácnosti, pretože nemá žiadne bariéry ani dvere, umožňuje vzájomné prepojenie priestorov, vďaka čomu bude domov vyzerať priestrannejšie. Otvorená kuchyňa vytvára pocit neformálnosti a priateľskej atmosféry. Rodina je spolu, hoci každý robí niečo iné. Aj keď máte doma hostí, spojenie kuchyne s obývačkou vytvára úžasnú atmosféru, pri ktorej s nimi môžete komunikovať a zároveň pripravujete chutné jedlo. Spojená obývačka s kuchyňou ponúka veľký priestor bez problémom s pohybom.

Zvažujete spojenie kuchyne s obývačkou? Kontaktujte nás. My v Ekoma vám radi navrhneme perfektný priestor.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Byty a rodinné domy