Ergonomické stoličky

Ergonomické stoličky: home office a potreba kvalitnej kancelárskej stoličky v domácnosti

Home office sa vďaka pandémii stal štandardom v mnohých domácnostiach. Po mesiacoch práce z postele alebo z gauča si všetci postupne začali zariaďovať svoje domáce kancelárie, alebo aspoň kancelárske kútiky na pohodlnú prácu z domu, ktorá, ako sa zdá, nezmizne. Práve naopak, home officu bude čoraz viac. Ak je toto aj váš prípad, potrebu kvalitnej kancelárskej stoličky by ste mali zaradiť na prvé miesto a skôr, ako si kúpite štýlový kancelársky stôl, pozrite sa najprv na ergonomické stoličky.

Čo je ergonomická kancelárska stolička?

Ergonomická stolička je navrhnutá tak, aby čo najlepšie podopierala telo pri sedení za písacím stolom. Zohľadňuje držanie tela, oporu chrbta, rozloženie hmotnosti, pohodlie a pohyb. Ergonomická kancelárska stolička by mala mať viacero nastaviteľných častí, takže sa dokonale prispôsobí každému užívateľovi a každý môže pri práci pohodlne a hlavne zdravo sedieť.

Prečo je dôležité mať kvalitnú ergonomickú stoličku?

Prvoradým a nezanedbateľným dôvodom na kúpu ergonomickej stoličky je zdravie. Ukázalo sa, že príliš veľa času sedením pri stole vás vystavuje vyššiemu riziku, že sa u vás rozvinie celý rad vážnych porúch.

Presnejšie povedané, sedenie na neergonomickej stoličke môže viesť k rozvoju muskuloskeletálnych porúch, ktoré postihujú vaše svaly, kĺby, šľachy, väzy a nervy z nedostatku opory hornej časti chrbta. Môže to negatívne ovplyvniť vaše držanie tela, spôsobiť tlak na chrbticu a chrbticu, čo vedie k bolestiam chrbta. Môže tiež obmedziť prietok krvi, čo môže viesť k hlbokej žilovej trombóze.

Správna ergonomická stolička sa prispôsobí tvaru vášho tela, podporí správne držanie tela, udrží vaše kĺby a tkanivá v neutrálnej polohe a umožní správne vyrovnanie bokov a panvy. Znížite tak riziko zranenia a námahy, dodá vám to viac energie a umožní vám sústrediť sa bez rozptyľovania a nepohodlia. Preto je ergonomická stolička lepšia voľba ako napríklad fit lopta, ktorá po čase rozptyľuje a zvyšuje nepohodlie, pretože sa musíte sústrediť na sedenie.

Ako spoznáte kvalitnú ergonomickú stoličku?

Trh ponúka veľké množstvo ergonomických stoličiek a výber sa môže zdať náročný. Pravda je taká, že pre každého užívateľa je iná stolička tá správna a pravdepodobne si budete musieť stoličku vyskúšať. Pri výbere sledujte, či má stolička:

  • Nastaviteľnú výšku
  • Dostatočne široké sedadlo, aby ponúkalo oporu stehnám
  • Opierku hlavy
  • Bedrovú oporu
  • Hlboké sedenie
  • Operadlo so zakrivením
  • Operadlo na ruky

Kvalitné stoličky sa navyše ľahko pohybujú a tiež sa na ne vzťahuje dodatočná záruka. Cena nie je najnižšia, no pri ergonomickej stoličke sa oplatí investovať.

 

Pozrite si aj naše realizácie.

Kancelárske interiéry